top of page

Fotogrametrija - multisprektralno snimanje za preciznu poljoprivredu

Multispektralni senzori za snimanje slika na poljoprivrednim dronovima omogućavaju poljoprivredniku efikasnije upravljanje usevima, zemljom, đubrivom, pesticidima i navodnjavanjem.
Ogromne su koristi i za poljoprivrednika i za šire okruženje minimiziranjem upotrebe pesticida, đubriva, vode i istovremeno povećavajući prinos useva.
Multispektralna tehnologija daljinskog snimanja koristi Green, Red, Red-Edge and Near Infrared talase za snimanje i vidljivih i nevidljivih slika useva i vegetacije.
Multispektralne slike se integrišu sa specijalizovanim poljoprivrednim softverom koji nam kao povratnu informaciju daje podatke koji nam znače u daljoj poljoprivrednoj proizvodnji.


Podaci o telemetriji zemljišta, zemljištu i usevima omogućavaju proizvođaču da efikasnije nadgleda, planira i upravlja gazdinstvom, štedeći vreme i novac zajedno sa smanjenjem upotrebe pesticida.  
Sada ćemo Vam objasniti osnove multispektralne tehnologije snimanja, refleksije, talasnih opsega i vegetacionih indeksa kao što su NDVI i NDRE. Sve ove informacije daju poljoprivredniku sjajan uvid u zdravlje tla i biljaka.

Multispektralne slike su vrlo efikasno sredstvo za procenu produktivnosti tla i analizu zdravlja biljaka. Posmatranje zdravlja tla i useva golim okom je vrlo ograničeno. Multispektralna tehnologija senzora omogućava poljoprivredniku da vidi ono što golim okom ne može videti.

 

 

Podaci multipektralnog snimanja imaju sledeće prednosti;


•    Prepoznajete štetočine, bolest i korov. Optimizujete upotrebu pesticida i prskanje useva ranim otkrivanjem.
•    Navedite podatke o plodnosti tla i optimizujte đubrenje otkrivajući nedostatke hranljivih sastojaka u biljkama. Pomoć u upravljanju zemljištem kao i to da li poljoprivredno zemljište staviti u ili van proizvodnje ili rotirati useve itd.
•    Prebrojite biljke i odredite gustinu sadnje ili razmake između biljaka.
•    Procenite prinos useva.
•    Procenite potrebu za navodnjavanjem i odvodnjavanjem. Kontrolišite navodnjavanje useva tako što ćete identifikovati područja na kojima postoji sumnja na vodeni stres. Zatim izvršite poboljšanje kopnenih područja poput instaliranja drenažnih sistema i sistema za navodnjavanje na osnovu multispektralnih podataka. 
•    Pregledajte oštećenja na usevima od poljoprivrednih mašina i izvršite potrebne popravke ili zamene problematičnih mašina.
 

Vegetacijski indeksi

Svojstva refleksije vegetacije koriste se za dobijanje vegetacionih indeksa (VI). Indeksi se koriste za analizu različitih ekologija. Indeksi vegetacije izrađeni su iz merenja refleksije u dve ili više talasnih dužina radi analize specifičnih karakteristika vegetacije, kao što su ukupna površina lišća i sadržaj vode.  
Vegetacija u interakciji sa sunčevim zračenjem razlikuje se od ostalih prirodnih materijala, poput tla i vodenih tela. Apsorpcija i refleksija sunčevog zračenja rezultat je brojnih interakcija sa različitim biljnim materijalima, koje se znatno razlikuju u zavisnosti od talasne dužine.
Voda, pigmenti, hranljive materije i ugljenik izraženi su u reflektujućem optičkom spektru od 400 nm do 2500 nm, sa često preklapajućim, ali spektralno različitim ponašanjima refleksije. Ovi poznati potpisi omogućavaju naučnicima da kombinuju merenja refleksije na različitim talasnim dužinama kako bi poboljšali specifične vegetacione karakteristike definisanjem VI-a. 
Više od 150 vegetacionih indeksa objavljeno je u naučnoj literaturi, ali samo mali podskup ima značajnu biofizičku osnovu ili je sistematski testiran. Najpopularniji vegetacioni indeks je NDVI (Normalized Difference Vegetation Index). NDRE (Normalized Difference Red Edge) je takođe uobičajen sa Senterovim pojedinačnim senzorom koji ima opcioni NDRE filter
 

bottom of page